Kako odrediti poziciju klima uređaja

Kako odrediti poziciju klima uređaja

Napisao/la radnic na .

Da li vas određivanje pozicije klima uređaja u vašem domu zbunjuje? Istaživali ste, pronašli razne informacije na ovu temu, ali i dalje niste sigurni kako da dobijete najbolji rezultat.

Lokacija klima uređaja može biti veoma važna, jer biranje prave pozicije može da utiče na njenu maksimalnu efikasnost, kao i uštedu energije.

Postavite je dovoljno visoko

Ovo je jednostavno pravillo – topao vazduh uvek ide na gore, dok hladan ide na dole. Ako je spustite previše nisko, ili nećete uspeti da ohladite sobu ili će za to biti potrebno previše vremena. Kako god neće vam doneti željeni rezultat. Zato uvek imajte na umu ovo pravilo jer će pomoći da hlađenje sobe bude ravnomerno.

Ne zaboravite da udaljenost unutrašnje jedinice od plafona ne sme biti manja od 15 cm.

Ako postavljate jednu klimu za ceo stan

Ovo je uglavnom standard za dvosobne i manje stanove. Ipak, morate da razmotrite svoju dnevnu rutinu kako biste otkrili najbolje mesto odnosno prostoriju za klimu. Možete je postaviti u dnevnu sobu, ukoliko tu provodite najviše vremena. Ako ste zabrinuti za temperature u spavaćoj sobi, ne brinite. Do sumraka će vaš klima uređaj dovoljno rashladiti sve prostorije.

Ukoliko ste ceo dan van kuće i uopšte ne provodite vreme u dnevnoj sobi, dođete samo da spavate, onda bi unutrašnja jedinica klime mogla da se nalazi u spavaćoj sobi. Možete je postaviti i u veći hodnik.

Najbolje je da se klima nalazi u najvećoj ili najkorišćenijoj sobi u stanu.

To podrazumeva da vaš klima uređaj mora da bude postavljen što dalje od šporeta i sličnih kućnih uređaja, jer kako termostat ne bi dobio pogrešne informacije.

Pravac u kom klima duva hladan vazduh

Obratite pažnju da se ne dogodi da klima duva direktno u vas. U vaš radni sto, kauč, krevet. Mesto gde jedete, radite ili spavate. Cilj je da bude što manje direktnog duvanja klime, jer dugoročno ovo može izazvati zdravstvene probleme poput suve kože, upale grla itd..

Postavite je tako da ne postoji prekid u protoku vazduha

Ne sme da se nalazi iza nameštaja, vrata ili bilo čega što će ometati protok vazduha. Ovo može da utiče na dugotrajnost uređaja

Obratite pažnju na spoljnu jednicu

Kada se radi o ugradnji klime, svi se uglavnom fokusiraju na unutrašnju jedinicu I potpuno ignorišu spoljnu. Ona bi trebalo da se nalazi u hladovini. Ako je postavite direktno na sunce vaš uređaj će uspeti da ohladi prostoriju, ali to znači da će vam se povećati i račun za struju jer će joj biti potrebno više energije da eliminiše toplotu. Zato uvek pogledate da li postoji mogućnost da se postavi na hladnijoj strani.

Veoma je važno pronaći poziciju kojoj lako može da se pristupi kako kasniji servisi i eventualne popravke zbog otežane pristupačnosti ne bi bili znantno skuplji.

Spoljna jedinica mora da se nalazi na mestu gde postoji protok vazduha

 Ne postavljajte klimu u zatvorenom ili prigušenom prostoru jer je važno da ima dovoljno protoka vazduha.

Ako je ventilacija loša, vruć vazduh će ostati u njoj i to može da utiče na hlađenje. Zbog izduvavanja toplog vazduha ispred nje bi trebalo da bude jedan metar praznog prostora.

Sa našim stručnim i iskusnim timom uvek se možete posavetovati kako biste odabrali najoptimalniju poziciju za ugradnju klime u vašem domu ili poslovnom prostoru.

© servis klima DIGO. All Rights Reserved.Designed by Prodavnica.Biz Marketing Agencija.