Kako očistiti klimu

Kako očistiti klimu

Napisao/la radnic na .

Koliko često čistite vašu klimu ? Da li znate kada treba da je čistite? Da li je dobro čistite? Na ova pitanja većina vlasnika klima uređaja ne zna odgovor. U narednim redovima saznajte da li ste među njima.

Ako posedujete klimu veoma je važno da redovno čistite unutrašnju jedinicu. Ovo pomaže da vaša klima radi besprekorno i efikasno. Ali kako to da učinite a da ne oštetite klima uređaj?

Filteri, koji se nalaze u unutrašnjoj jedinic, su dizajnirani da čiste vazduh tako što će hvatati prašinu, bakterije, polen, kao i druge štetne materije i mikroorganizme. Ali ako se ne čiste redovno može da dođe do zapušenja, kao i skupljanja buđi. To nije dobro za vašu klimu, kao ni za vas i vašu porodicu. Redovno čišćenje filtera će sačuvati zdravlje vaših najmilijih i osigurati da se klima neće pokvariti.

Kako biste bili sigurni da najpravilnije moguće postupate sa vašom klimom, za početak proverite uputstvo za čišćenje koje bi trebalo da ste dobili uz svoj klima uređaj. Ako ga niste dobili pri kupovini ili ste ga izgubili, ove informacije možete pronaći na veb sajtu proizvođača.

Koliko često se čiste filteri?

Proverite i čistite filter na svaka tri meseca, ali ako ste pušač ili živite u centru ili prometnijem, zagađenijem delu grada obavezno ga očistite barem jednom mesečno.

Kako se čiste filteri na klima uređaju?

Filtere na klimi možete lako da skinete sa prednjeg dela unutrašnje jedinice. Kada ih skinete potpite filter (ovo možete da radite u kadi) u toplu vodu u koju ste sipali dezinfekciono sredstvo (deterdžent za sudove, alkoholno sirće ili neko drugo po vašem izboru). Ostavite filter da odstoji natopljen sat vremena. Voda će očistiti filter, a dezinfekciono sredstvo će ukloniti štetne mikroorganizme.

Budite pažljivi kako ne biste oštetili filter dok ga čistite. Kada je očišćen, lagano ga obrišite i ostavite da se osuši. Pre nego što ga postavite nazad, budite sigurni da je kompletno suv. Voda i struja su kombinacija opasna po život.

Pravilan protok vazduha je od ključne važnosti za efektivan rad klima uređaja i zapušeni filteri mogu da imaju veliki uticaj na rad klime.

Kako da očistite daljinski upravljač na klimi

Daljinski upravljači se posle izvesnog vremena isprljaju, posebno u letnjem periodu kada ga ljudi koriste znojavi. Najbolji način da uklonite prljavštinu sa daljinskog jeste da prvo uklonite baterije a potom daljinski obrišete sa vlažnom krpom. Krpa bi trebalo da bude delimično vlažna jer ne želite da vlaga uđe u vaš daljinski i uništi ga. Kada završite sa čišćenjem, samo vratite baterije.

Ostala neophodna održavanja koja ne smete sami da radite

Za sva ostala čišćenja i održavanja vašeg klima uređaja, uvek pozovite licencirani servis. Ovo je potrebno da se uradi jednom godišnje, a ako se radi o poslovnim prostorima i češće.

Tada se skida usmerivač vazduha, pere se maska – poklopac klime, turbina ventilatora, šasija leđa itd. Pored toga što je ovde potrebno rukovanje elektrikom (što nije slučaj kod skidanja filtera – to možete sami), klima uređaji mogu da sadrže i opasne gasove. Ako se sa njima ne upravlja adekvatno mogu da izazovu veliku štetu.

Dakle, obavezno proveravajte filtere i sami ih redovno čistite. Jednom godišnje zakažite vaš redovan servis klima uređaja, kako biste zaštitili i sebe i svoju porodicu, a i obezbedili dugovečnost vaše klime.

© servis klima DIGO. All Rights Reserved.Designed by Prodavnica.Biz Marketing Agencija.