Demontaža i montaža klime

Preselili ste se ili tokom renoviranja stana ste shvatili da klima uređaj treba da ide na drugu poziciju? Kupli ste invertorsku klimu ili noviji model, jer stara klima nije mogla da se popravi?

Koji god da je razlog sada vam je potrebna demontaža i montaža klime.

I ovaj naizgled jednostavan proces može da se pretvori u veliku neprijatnost ako ne znate šta treba da radite.

Krenuli ste ka klimi sa šrafcigerom u ruci, pa šta bude? Snaćićete se? Ne. Ne preporučujemo vam da ovo radite.

Zašto?

Zato što  je svaka treća klima koju smo videli na terenu, čitaj u vašim stanovima i kućama, premeštena na nestručan način, što je dovelo do potpunog curenja gasa. 

Znate li da tako rizikujete da kompresor klime pregori?

Sve ovo znači da spoj treba ponovo da se povezuje, klima da se vakumira i da, potrebno je novo punjenje gasom. Što znači da ste napravili nepotreban trošak, uz rizik da se uređaj ošteti, jer klima ne sme da radi bez freona.

Ako cevovod niste zaštitili postoji mogućnost da se zbog vlage i prljavštine on zapuši, što će dovesti do kvara klime, koji uglavnom ne može da se popravi.

Dakle, ne upuštajte se u premeštanje klime, osim ako niste kolega, elektirčar i imate već iskustva sa rukovanjem klima uređajima.

Već smo ovo naglasili u tekstu o montaži klima uređaja, ali moramo da ponovimo da rukovanje, servis, montiranje klime je veoma zahtevan servisni proces i podrazumeva poznavanje elektirke, pritiska, toksičnih gasova, vodoinstalacija  i posedovanje specijalne opreme.

Sačuvajte svoj klima uređaj i ne dozvolite nestručnim licima da rukuju vašom klimom  kako bi što duže, kvalitetno i besprekorno hladila ili grejala vaš dom.

Demontaža klima uređaja

KAKO IZGLEDA POSTUPAK DEMONTAŽE KLIMA UREĐAJA?

Čuvanje freona

Ovo je prvi korak koji je veoma bitan jer želimo da sačuvamo freon. To radimo tako što prvo uključimo klimu i stavimo je na opciju hlađenje.  I čekamo da spoljna jedinica počne da radi.

Proces demontiranja nastavljamo skidanjem zaštitnih poklopca na ventilima i mesinganih čepova. Potom zavrćemo manji ventil i čekamo pola minuta da se gas ubaci u spoljnu jedinicu. Sledi zavrtanje većeg ventila i tada gasimo klimu daljinskim. Ovako smo sačuvali gas.

Skidanje spoljne jedinice

Skidamo cevi, kablove a zatim i spoljnu jednicu. Cevi štitimo izolir trakom kako bismo ih zaštitili od prljavštine.

Skidanje unutrašnje jedinice

Unutrašnja jedinica se skida pažljivo sa cevovodom.  Cevi uz unutrašnju jedinicu se nikada ne seku odmah jer se tako klima oštećuje. Potom se vrhovi cevi štite izolir trakom i sa zida se skida i noseći lim, kao i nosač spoljne jedinice.

DODATNI SAVETI

 • Ako ne planirate odmah da montirate klimu, potrebno je da je adekvatno zaštitite.
 • Kada već radite demontažu klime, sada je idealno vreme da uradite veliki servis, jer sada su i spoljna i unutrašnja jedinica demontirane, što znači olakšan pristup za čišćenje i servisiranje a to donosi i manju cenu servisa.Kompletna izolacija na cevovodu treba da se zameni bez obzira na njihovo stanje. Tako se omogućava provera cevi, koje su prilikom demontaže mogle biti uklještene. Ovako ćemo izbeći potencijalno kompletno uništenje kompresora.

Sada je moguće uraditi montažu klime na željeno mesto. Ukoliko ste se selili ili tražite novu poziciju za klimu pročitajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora pozicije klima uređaja.

ZAŠTO DA ODABERETE SERVIS KLIMA DIGO?

 • Mi ćemo demontažu obaviti u najkraćem mogućem roku. Nećemo nepotrebno trošiti vaše vreme.
 • Ugradili smo preko 3000 klima uređaja i u stambenim i u poslovnim jedinicama, što nas čini iskusnim serviserima, a to je veoma bitno u prepoznavanju potencijalnih problema i određivanju najbolje pozicije za vašu klimu
 • Dok radimo, radni prostor držimo urednim. Iza nas nećete čisititi.
 • Veoma nam je važan naš posao i zato novac ulažemo u najsavremeniju opremu, što je, pored iskustva ključno za kvalitetno i brzo obavljanje posla.
 • Dolazimo u dogovoreno vreme.
 • Naš tim čine profesionalni serviseri odabrani na osnovu iskustva, kompetencije i ljubaznosti
 • Imate garanciju na obavljen posao
 • Za 90% svih poziva ugradnja je zakazana u roku od 24 sata
 • Svoj posao obavljamo stručno i kvalitetno

© servis klima DIGO. All Rights Reserved.Designed by Prodavnica.Biz Marketing Agencija.