Virusi i bakterije u klima uređaju

Koronavirus i klima uređaj

Napisao/la radnic na .

Koronavirus je možda zaustavio svet, ali ne bi trebalo da zaustavi rad klima uređaja.

U narednim redovima donosimo vam najnovije informacije na osnovu kojih možete sami doneti odluku – da li ćete i koliko koristiti klimu tokom leta.

Iako je većina informacija u vezi sa virusom COVID-19 kontradiktorna, jedna činjenica se svuda provlači i odmah na početku vam je donosimo kao dobru vest.

Do današnjeg dana NE POSTOJI EKSPLICITNI DOKAZ DA SE COVID – 19 PRENOSI PUTEM KLIMA UREĐAJA. Virus se primarno prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a u manjoj meri kada se dođe u dodir sa zaraženom površinom.

Eksperti tvrde da je prenos COVID 19 putem klimatizacije u teoriji moguć, zbog sposobnosti malih čestica virusa da se zadrže u vazduhu u nekim uslovima. Pretpostavlja se da se mogu zadržati dovoljno dugo da mogu da uđu u klima uređaj. Ali, sve i da je ovo tačno, stručnjaci tvrde da je rizik od zaraze na ovaj način veoma mali.

Federacija Evropskog grejanja, ventilacije i klimatizacija (REHVA) na svom sajtu je iznela predloženi set mera, koji se pre svega odnosi na poslovne zgrade i velike klimatizacione sisteme, a neki od njih mogu se primeniti i na mala domaćinstva – stanove i kuće sa jednim ili nekoliko klima uređaja.

Praktični saveti koje predlažu su

  • Nemojte korisiti funkciju strujanja vazduha
  • Često provetravajte prostorije
  • Menjanje spoljnih filtera nije neophodno
  • Redovno čistite i menjajte unutrašnje filtere

Kompletnu listu možete pogledati na sajtu ove organizacije.

BBC piše o preporuci repubiličkog kriznog štaba da u tržnim centrima i javnom prevozu ne bi trebalo koristiti klima uređaje, dok traje epidemija korona virusa – da se ne bi širila zaraza. Ovu tvrdnju prenosi veliki broj medija iako na sajtu  Zavoda za javno zdravlje Beograd, ne postoje jasni naučni dokazi da se ovaj virus može širiti preko sistema za ventilaciju i klimatizaciju. Dakle, korona, prema dosadašnjim podacima u vazduhu može provesti samo kratak vremenski period pre nego što padne na pod ili druge površine.

Pitanja sa kojima se mi najčešće srećemo tokom rada su upravo mogućnosti prenosa COVIDA -19 preko klimatizacionih sistema. Ponovićemo još jednom: ne postoji jasan naučni dokaz da se COVID – 19 može prenositi putem klimatizacionih sistema.

POSTOJE TAKTIKE koje mogu da umanje mogućnost da se klima uređaji kontaminiraju sa virusom COVID-19. Važno je razumeti da se ove taktike moraju primenjivati uz one mnogo važnije a to je izbegavanje direktnog kontakta sa zaraženima i dodiravanje površina u kojoj borave ili su boravile osobe zaražene koronavirusom.

Nijedna od ovih taktika nije dokazana, a neke čak imaju i mane.

Moguće strategije, koje mogu učiniti bezbednijim boravak u prostorijama sa klimatizacijom i ventilacijom su:

  • Korišćenje efikasnijih filtera
  • Koriščenje jonizatora – prečistača vazduha
  • Povećanje vlažnosti prostorije
  • Dezinfekcija svih komponenata klima uređaja

Da li treba koristiti efikasnije filtere?

Činjenica je da efikasniji i gušći filteri mogu još bolje da uhvate mikroorganizme (poput virusa) i tako ih uklone iz kruženja u vazduhu u prostoriji u kojoj boravite. Zbog toga se ljudi često raspituju o ovakvim mogućnostima. Ali, imajte u vidu da vam ni ovi filteri ne mogu garantovati eliminisanje rizika.

Problem je što je COVID – 19 izuzezno mali, pa postoji mogućnost da ukoliko bi se virus zaista našao u vašem klima uređaju, čak ni najefikasniji filter ne donosi sigurnu hvatanje ovih malenih čestica.

Treba li da razmatram korišćenje jonizatora – prečistača vazduha?

Naši klijenti su se raspitivali o ovoj vrsti čišćenja vazduha, koja koristi jonizovani hidrogen peroksid koji uništava mikroorganizme.

Postoje dokazi da jonizatori mogu da utiču na uništavanje čestica koronavirusa, te je ova opcija vredna razmatranja.

Kako povećanje vlažnosti prostorije utiče na koronavirus?

Nedavna istraživanja su pokazala da povećanje vlažnosti prostorije može da utiče na deaktivaciju virusa. Tokom zimskih meseci kada su sobe u kojima boravimo zatvorene i ugrejane, vlažnost opada na izuzetno niske nivoe (nekad čak i između 20 i 40 %). Ovakvi uslovi, omogućavaju svim virusima, pa i COVIDU 19 da se razvija i da bude aktivan duži vremenski period.

Povećanje vlažnosti vazduha može oštetiti virus i onemogućiti mu da dugo boravi u vazduhu. Sa pojačanom vlažnosti vazduha naše telo se lakše bori sa virusima

Naravno, važno je pronaći odgovarajuću meru vlage u vazduhu. Provetravanje prostorije će svakako doprineti povećanju vlažnosti, ali odgovarajuća tehnologija može da uveća vlažnost na optimalne nivoe.

Da li treba da dezifikujem i čistim klima uređaj?

Mnogo naših mušterija želi da im očistimo i dezinfikujemo klimu pre prvog koriščenja.

Mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da nakon dezinfekcije sigurno nema COVIDA -19. Ipak, dokazano je da dezinfekcija uklanja većinu virusa i bakterija koje borave u vašem klima uređaju, a prednosti čišćenja idu mnogo dalje od straha od virusa. Pre svega se odnose na besprekorno funkcionisanje vaše klime, štednju energije, i održavanje svih njenih delova u dobrom stanju.

Ako želite da imate mir i ako je u vašem prostoru bio potvrđeno prisutvo koronavirusa, naglasite nam to. Iako uvek vršimo dubinsko i detaljno čišćenje, proći ćemo sva potencijalna mesta na kojima je virus mogao da se zadrži.

Velikim kompanijama i radnim prostorima predlažemo da dezinfekciju urade PRE nego što vrate zaposlene u radne prostorije.

Imajte u vidu da dezinfekcija i čišćenje ne mogu da donesu dugoročnu zaštitu od budućih potencijalnih izlaganja virusu.

Dezinfekcija i dubinsko čišćenje će vam doneti prednosti na koje možete da se oslonite. Ako želite da dezinfikujete vaš uređaj, zakažite vaš termin.

© servis klima DIGO. All Rights Reserved.Designed by Prodavnica.Biz Marketing Agencija.